top of page
Zoeken
Marlous Witteveen-Weggeman

Je kind laten wennen aan de zomertijd

De zomertijd komt er weer aan! Veel mensen vinden het heerlijk: de dagen worden lichter, de temperatuur zachter en we kunnen ons vitamine D-peil weer een beetje opladen. Zeker vanaf 26 maart, wanneer de klok een uur vooruit gaat, blijft het ineens weer een heel stuk langer licht. Voor veel mensen fijn, maar met kinderen kan dit ook voor veel gedoe zorgen. De bedtijd verschuift ineens, door het licht buiten is het lastiger om in slaap te vallen en het wakker worden is moeilijker. Veel ouders lopen hier tegenaan, en dat is heel begrijpelijk! Daarom geef ik je een aantal handvaten. Met deze tips wordt het net wat makkelijker om in het nieuwe zomerritme te komen. En dat geeft rust voor het hele gezin.




1. Stap voor stap

Weet je uit ervaring al dat je kind moeite heeft met het verschuiven van de klok? Bereid je hier dan op tijd op voor. Zo kan je een paar dagen van tevoren de bedtijd al met 15 minuten opschuiven en kan je kind in stapjes wennen aan de zomertijd. Vier keer een kwartiertje eerder naar bed is vaak makkelijker dan ineens een uur.


2. De biologische klok omzeilen

Ons slaapritme is afhankelijk van onze biologische klok. En omdat onze biologische klok op de wintertijd is afgesteld, kunnen veel mensen (en dus ook kinderen) ervaren dat hun slaapritme zich niet zo snel aanpast. Gelukkig kunnen we ons gevoel van tijd wel een beetje voor de gek houden. Zorg er ’s avonds bijvoorbeeld voor dat je de lichten dimt en de gordijnen alvast dicht doet en beperk de schermtijd. En doe ’s ochtends bij het wakker worden meteen de gordijnen open. Zo past onze biologische klok zich sneller en makkelijker aan.


3. Geen drukte

Als je kind te druk is, wordt het een stuk lastiger om goed in slaap te vallen. Zorg er daarom voor dat je voor het slapen gaan niet te wild doet met je kind. Dus niet volop stoeien, tikkertje spelen of drukke computerspelletjes, maar bijvoorbeeld een verhaaltje lezen, een liedje zingen of een rustig spelletje spelen.

4. Fit in de ochtend

In de zomertijd kan het voor je kind misschien lastiger zijn om goed wakker te worden in de ochtend. Daglicht kan hierbij helpen (gooi de gordijnen lekker open!), maar ook bijvoorbeeld een ochtendactiviteit. Samen pannenkoeken bakken of ochtendyoga doen bijvoorbeeld. Dat is nog gezellig ook.


5. Wakker op school

Met zo’n nieuw ritme is het ook een uitdaging voor je kind om goed wakker te zijn op school. Wat daarbij erg kan helpen, is om lopend of fietsend naar school te gaan. Breng dus als het even kan je kind niet met de auto naar school, maar ga lekker bewegen. Dat helpt enorm bij het wakkere gevoel.


6. Dagelijkse gewoonten

Ook erg belangrijk bij het verschuiven van het ritme: houd vast aan de dagelijkse gewoonten en het ritme van de dag. Het kan verleidelijk zijn om tóch net wat langer buiten te blijven spelen of wat langer in bed te blijven liggen, maar doordeweeks wordt het dan nog lastiger om in het nieuwe ritme te schakelen. Even wennen dus, maar voor je het weet heeft je kind het nieuwe ritme te pakken!


Geniet ervan!

Dan nog een laatste tip: geniet van de lekkere warme dagen die eraan zitten te komen! Na de donkere, koude dagen zijn we allemaal wel weer toe aan deze warme, lichte tijd. Ga er lekker op uit met het gezin of zet overdag de deuren naar de tuin open. Als je eenmaal met het hele gezin in het nieuwe ritme zit kan je hier volop van genieten.


Vind je het nog lastig om samen in het nieuwe ritme te komen? Of zijn er andere dingen waar je als ouder tegenaan loopt? Dan ben je gelukkig niet de enige. Stuur mij vrijblijvend een berichtje, dan help ik jouw gezin graag aan fijne handvaten.

154 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page