top of page
Zoeken
Marlous Witteveen-Weggeman

Een harige huisgenoot voor je gezin: 5 redenen die het overwegen waard zijn!

Zolang ik mij kan herinneren heb ik huisdieren gehad. Ik kan me niet voorstellen dat er een tijd komt dat ik er geen heb. Ben jij zelf met huisdieren opgegroeid, dan hoef ik je waarschijnlijk niets meer te vertellen en begrijp je meteen waar ik het over heb. Zo’n harige huisgenoot heeft zoveel positieve effecten voor jou en je gezin. Heb je nog geen huisdier, dan wil je er vast één aanschaffen na het lezen van dit blog.

Gun je kind, en jezelf, er minstens één. Er zitten vast wel wat kleine nadelen aan, maar die wegen echt niet tegen de vele voordelen op. Ook voor mensen met een allergie is er een leuk huisdier te vinden.

Wel is het belangrijk, voordat je een dier in huis haalt, om je goed te laten informeren en erachter te komen welk dier geschikt is voor jullie gezin. Realiseer je goed wat het met zich meebrengt om een huisdier aan te schaffen. Dat het tijd kost, ruimte nodig heeft, je goed voor ‘m moet zorgen en dat er kosten aan verbonden zijn. Voor een cavia is dat natuurlijk een heel ander verhaal dan voor een hond.





En nog een laatste niet onbelangrijk punt: Kies je voor een huisdier, dan heb je het z’n leven lang.


De invloed van dieren op kinderen

Veel kinderen willen graag een hond, kat, konijn of zelfs een pony. Het hebben van een huisdier is ook heel gezellig. Je hebt er echt een gezinslid bij. Dieren hebben een positieve invloed op kinderen. Het is goed voor hun ontwikkeling, sociale vaardigheden, verantwoordelijkheidsgevoel en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hieronder vertel ik je er iets meer over.


1. Sociale- en emotionele ontwikkeling

Net als bij een knuffelbeest kan een kind zich bij een dier veilig voelen. Dat geldt ook voor oudere kinderen die misschien geen knuffelbeest (meer) hebben. Een dier kan een speelkameraad zijn, fijn om energie kwijt te raken. Ook is het voor je kind gemakkelijker om nieuwe situaties aan te gaan, want met een huisdier ben je niet alleen. Kinderen met een huisdier hebben over het algemeen meer zelfvertrouwen. Een dier geeft steun, is een onvoorwaardelijke vriend. Je kind kan er alles mee delen, én een dier kan een geheim bewaren ;).


2. Gezondheid

Weet je dat huisdieren stress verlagend zijn? Het aaien van bijvoorbeeld een hond of kat werkt ontspannend. Dat brengt de bloeddruk en de hartslag omlaag. Het verlaagt het stresshormoon, het cortisol-gehalte. Hoe lager dat is, hoe beter. Verder hebben huisdieren ook een positief effect op het immuunsysteem. Kinderen die in hun eerste jaren zijn opgegroeid met huisdieren hebben vaak minder kans een allergie te ontwikkelen.





3. Lekker bewegen

Beweging is goed voor je kind en je huisdier. Door samen te spelen, bewegen ze allebei. Is jouw huisdier een hond, dan moet deze ook een aantal keer per dag uitgelaten worden. Zo komen kind en dier in beweging en ook nog in de buitenlucht. Door tijd met een huisdier door te brengen blijft er minder schermtijd over. Een win-win situatie!





4. Verantwoordelijkheid

Het zorgen voor een huisdier brengt verantwoordelijke taken met zich mee. Het dier is immers afhankelijk van jullie goede zorgen. Je kind kan hiervan enkele taken op zich nemen en leert zo op een natuurlijke manier verantwoording dragen. Denk aan eten geven, uitlaten, hok verschonen. Maak duidelijke afspraken en leer je kind hier zelf aan te denken. Houd rekening met de leeftijd en capaciteiten van je kind. Doe de taken eerst een keer samen, zodat duidelijk is wat er wordt verwacht.

Als ouder blijf jij natuurlijk eindverantwoordelijk voor jullie huisdier.


5. Empathie bijbrengen

Huisdieren zijn loyaal aan de gezinsleden. Ze geven onvoorwaardelijke liefde, steun en kunnen uitstekend troosten. Ze laten je zien wat empathie is. Daar kunnen kinderen veel van leren. Kinderen die een sterke band met hun huisdier hebben, kunnen vaak goed empathie tonen. Zij zijn in staat emoties van andere personen op te merken, kunnen zich inleven en leren zo passend op de ander reageren.





Tot slot

Als je nog geen huisdier hebt, sta je nu misschien wel te popelen om er één aan te schaffen. Misschien is Dierendag wel een leuk moment om het daar samen eens over te hebben. Laat je vooraf wel goed voorlichten voor je tot aanschaf overgaat.

Hebben jullie een huisdier uitgekozen, dan gaan jullie natuurlijk rustig aan elkaar snuffelen en wennen. Zeg dat ook nog even tegen je kind, die vast niet kan wachten om ‘m te knuffelen. Ik wens jullie heel veel plezier samen met jullie harige huisgenoot!

Vind je het leuk om vaker informatie te ontvangen over kinderen en opvoeden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief door gratis “de beste opvoedtips” te downloaden. Eén keer per maand krijg jij een nieuwsbrief vol leuke tips in je postvak. Heb je er genoeg, dan kun je altijd opzeggen.

42 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page